pondělí 8. ledna 2018

8/1 po A - TOTEM

Dnes jsme konečně zase modelovali. Práce s keramickou hmotou je pokaždé velmi milá a hmotná. Musíme vynaložit hodně energie, abychom z beztvaré hmoty vytvořili "něco".

Dnešní zadáním byl TOTEM.

Totem je algonkinské (Odžibvejové) slovo, které znamená příbuzenství, dávného předka, ochranného ducha a také jeho viditelné symbolické zobrazení - totemový kůl neboli totemový sloup.

Snažili jsme se představit a spojit s našimi vysněnými předky a oblíbenými zvířaty, které jsme do totemu promítli. Modelovali jsme na obdélníkové placce, kterou jsem po namodelování reliéfu postavili jako sloup a pokračovali v plastické ztvárnění...

Totem se vyskytuje dodnes u domorodých kmenů hlavně v Severní Americe, v Austrálii a v Africe, je však téměř jisté, že býval běžný i v jiných oblastech světa včetně Evropy. Slavné jsou totemy v Zimbabwe a podobné sloupy (tu-teng) dávné kultury v Sanxingdui v Sečuánu ve střední Číně.

Totem je symbol celku a totožnosti kmenové skupiny. Nejčastěji to bývá živočich nebo rostlina, jsou však popsány i totemy „mlha“ nebo „skála“. Pro lov totemového zvířete platí u některých kmenů různá omezení, často se totemový živočich pokládá za společného prapředka skupiny.
Ve společnostech, které totemy užívají, se často vyskytují také šamani.

Pozorovali jsme osovou souměrnost a podle ní modelovali, vybrali si vlastní a oblíbená zvířata a totem celý vystavěli jako kdybychom my sami byli kouzelníci - šamani.

 




Žádné komentáře:

Okomentovat