pondělí 24. dubna 2017

24/4 po A - HRÁŠEK

Dnes jsme se podívali na HRÁŠEK.

Hrách setý (Pisum sativum) je hospodářsky významná rostlina z čeledi bobovitých (Fabaceae). Hrách je jednoletý, popínavý, se sbíhavými a prorostlými listy.

Plody jsou lusky, obsahují dužnatá semena zvaná hrášky.
 
 
Nezralé hrášky či celé lusky se používají jako zelenina (hrášek), zralá semena (hrách) se používají jako luštěnina. Původem je z východního Středomoří. Jinak se pěstuje na polích, kde občas zplaňuje. Tato rostlina není příliš náročná na půdu.
Hrách je důležitá luštěnina, pěstuje se hlavně kvůli chutným plodům, které obsahují vitamíny (hlavně skupiny B). Ve větším množství obsahuje také minerální látky, zvláště fosfor a draslík, ale i vápník a hořčík.

Shodli jsme se na množství a odstínech zelených, hořké chuti se sladkým dozvukem, čerstvosti, zdravosti, viděli a cítili jsme, že hrášek obsahuje velké množství vody. Všimli si tvaru lusku, stopky, suchého květu a úchytů jednotlivých hrášků - čerstvých semínek a těšili se na konec hodiny, kdy jsme si celý lusk mohli sníst:-). Skutečně a intenzivně jsme se naučili míchat zelenou a to v různých odstínech podle přidání žluté a modré = ZELENÁ.

 










 
 

Čekali jsme až nám uschne bílá (pozadí lusku) a tak jsme ještě zvládli vytrhat tvar lusku a hrášků jako rychlé 2D cvičení.
 






 

Žádné komentáře:

Okomentovat