pátek 19. května 2017

19/5 pá PRAHA - VÝSTAVA / DIVADLO

Výlet do Prahy se vydařil. Počasí bylo nádherné a my si naše hlavní město užili jako turisti z cizích zemí, kteří obdivují Karlův most a všechny nádhery, která nám Praha připravila.

a zde: http://vytvarkateplicelinhartova.blogspot.cz/2017/05/obrazky-z-prahy.html


Cesta / FRANTIŠEK SKÁLA
Cesta autobusem byla náročná, nefungovala klimatizace a navíc nás zastihla ještě před odbočkou na Zdiby velká kolona. Dobrou hodinku jsme popojížděli a obávali se, že do Národní galerie na výstavu Františka Skály, dorazíme pozdě. Naše zpoždění bylo 20 minut, lektorky Valdštejnské jízdárny na nás již čekaly a my se pustili do prohlídky a interaktivního programu. Výstava byla zajímavá, program také, klidně bychom v galerii vydrželi delší čas, ale nekompromisní kustodi nás přesně v 18:00 vypoklonkovali z galerie. Z oken jsme pozorovali nádhernou Valdštejnskou zahradu s bílými pávy mezi žlutými irisy... Prostě dech beroucí krása z které nás pro změnu vypoklonkoval statný mouřenín.

ČERTOVKA / BRUNCVÍK / KARLŮV MOST / LEDŇÁČEK
Podél levého břehu Vltavy jsme se vydali ke Karlovu mostu, kde jsme chtěli spočinout na
dětském hřišti. Prošli jsme kolem Čertovky, po mostu zamilovaných, kde se zamyká láska a klíčky se odhazují do vody... a dorazili ke hřišti, které bylo v rekonstrukci. Naštěstí se dělníci smilovali nad naším osudem a na 20 minut nás nechali odpočinout. Stačili jsme se nasvačit, rozhýbat, někteří se převlékli do gala a dokonce nás přišla pozdravit i místní vydra. Z hřiště jsme se mrkli na knížete Brunclíka, obdivovali jeho zlatý meč. Za časů, kdy Bruncvík panoval rozhodl se získat lepší erbovní znamení, proto se s početnou družinou vydal do světa, kde zažil různá dobrodružství a bojoval se všelijakými exotickými zvířaty a obludami. Mimo jiné zachránil život lvovi tím, že zabil strašného draka, a za tuto statečnost získal lva do českého erbu.
Karlův most byl úžasný a ještě jsme se zastavili u Staroměstské mostecké brány, našli si Karla IV., Václava, podívali se na erby a obdivovali ledňáčka a vypátrali proč je kolem něj stočený ručník (symbol lazebníků). Snad nejvíce vyhledávaným zdobným prvkem na věži, který se navíc mnohokrát opakuje, je pták ledňáček. Vedle horní části oblouku brány směrem k věžním nárožím je ledňáček obtočen osuškou svázanou dole do kruhu uzlem. Symbol je vykládán jako osobní emblém českého krále Václava IV. a váže se k němu pověst o vysvobození panovníka, vězněného vzbouřenými šlechtici, krásnou lazebnicí Zuzanou. Ledňáček byl totiž odpradávna znakem všech lazebníků. Je však zároveň také symbolem lidské duše, věřilo se, že dokáže ochránit stavbu před bleskem, ale i rozmnožovat skryté poklady a utišit bouři. Ledňáček býval pokládán za symbol věčnosti – vzkříšení či znovuzrození, podobně jako bájný fénix. Tento malý pestrobarevný ptáček se anglicky nazývá kingsfisher, německy Königsfischer – což znamená královský rybář. A právě královský rybář byl důležitým prvkem v mytologii svatého grálu, představoval jeho strážce a ochránce. Až půjdete kolem mostecké věže, počítejte, kolik ledňáčků na ní najdete. Je jich tu údajně pět – ale objeví je prý jen poctivý člověk.

LATERNA MAGIKA / PODIVUHODNÉ CESTY JULESE VERNA



Laterna magika je první multimediální divadlo na světě, s více než pětapadesátiletou historií. V současnosti je jedním ze souborů pražského Národního divadla a působí v prostorách Nové scény ND. Svým unikátním přístupem k divadelní poetice si vytvořila světové renomé. Základní snahou, která utváří Laternu magiku dodnes, je hledáni cest k syntetickému divadlu, které je schopné vyprávět příběh za použití většího množství prostředků, zejména prostřednictvím multimediální projekce v kombinaci s prací živých interpretů na jevišti. Základní princip, interaktivní propojení filmové projekce s pohybem a hereckou akcí, postupně doplnily nové technologie, například digitální projekce nebo nová média včetně real timových programovatelných softwarů. V inscenacích Laterny magiky se od počátků propojují žánry: od činoherního herectví, přes výsadní postavení tance a baletu, po pantomimu a černé divadlo. Charakteristickým znakem také je, že inscenace vznikající pro Laternu magiku jsou vždy originálními autorskými díly určenými přímo pro tento soubor – nikdy nebyly přijímány jako hotové kusy, a až na naprosté výjimky se nikdy neobjevily na repertoáru jiného souboru! Laterna magika vznikla jako reprezentativní kulturně-propagační program Československé republiky pro mezinárodní výstavu Expo 58, která se konala od 17. dubna do 19. listopadu 1958 v Bruselu. Vytvořením projektu byl pověřen divadelní režisér Alfréd Radok spolu se svým bratrem Emilem a scénografem Josefem Svobodou, kteří v projektu zrealizovali myšlenku propojení filmové projekce s živou jevištní akcí. https://cs.wikipedia.org/wiki/Laterna_magika
No a představení... to bylo ÚŽASNÝ!!! Neskutečně to uteklo a my zamávali nočnímu Národnímu divadlu a všem panoramatům... Krásný, do Teplic jsme dorazili před půl 12, pár z našich cestujících usnulo tak, že je probudili až rodiče :-). Děkujeme za krásné počasí a super zážitek!

fotografie z akce najdete zde: https://photos.google.com/share/AF1QipNJbm_ZCFsvVT5ebMLsOXDR41DJ-ww0gJW9UkZWER-OpE4Fx7bAjtGodsbXDf3g6Q?key=bkhjN2JVSFlYZ3lPMnZWNWhUbFNxQzdDZzlNa0Rn

Žádné komentáře:

Okomentovat