pátek 12. ledna 2018

12/1 pá A - INDIÁNI - původní obyvatelé...

Američtí indiáni (anglicky American Indians, Native Americans) je označení pro indiány obývající území dnešních Spojených států amerických. Ne všechny původní obyvatele USA lze označit za indiány - neřadí se sem Havajci (Native Hawaiians), Eskymáci a Aleuti. Američtí indiáni se dělí do mnoha různých kmenů a skupin.

Předci dnešních indiánů dorazili do Spojených států před nejméně 15 000 lety, a to z Asie přes Beringii. Následně se vyvinula řada rozmanitých národů, kmenů a kultur. Indiány však výrazně ovlivnila evropská kolonizace Ameriky, která začala roku 1492, a jejich počty rapidně ubývaly kvůli zavlečeným chorobám, válkám a otroctví. Po založení Spojených států bylo mnoho kmenů vystaveno válčení, odsunům a jednostranným smlouvám a až do 20. století trpěly diskriminační vládní politikou. Od 60. let 20. století vedlo hnutí za nezávislost k mnoha změnám v životech amerických indiánů a dnes je ve Spojených státech více než pět miliónů domorodých Američanů.

Podívali jsme se na našeho významného Zdeňka Buriana

Nejdřív obrázky, četba až pak – tak ve svém dětství postupovala po otevření dobrodružného románu asi většina malých čtenářů. Ilustrace Zdeňka Buriana popularizovaly do té doby neznámé spisovatele a pomáhaly čtenářské představivosti.
 
I když se malíř nikdy nepodíval za hranice tehdejší Evropy, velmi realisticky ztvárnil domorodce, od Indiánů až po australské Maory. Knižní ilustrace tvořil převážně prastarou technikou kvaše. Díky ní totiž vzniká vjem, který pak čtenáři evokuje fotografii. „Já v tom vidím 3D už v 30. letech 20. století,“ míní kurátor výstavy Jakub Sluka.

Jedním z tajemství Zdeňka Buriana bylo právě kouzlo propracovaného detailu. Když v příběhu hlavní hrdina střílel z winchestrovky nebo z coltu malíř zbraně vykreslil do nejmenších podrobností. Podobně precizně se výtvarník věnoval ale i oblečení nebo rostlinám.

Věhlas Burianových ilustrací překročila i hranice České republiky. Jeho obrázky doprovázejí romány i v domovské zemi Karla Maye. „Kombinace obou umělců funguje perfektně dohromady. Je to skvělá harmonie mezi Burianem a Karlem Mayem. A mají to rádi jak Němci, tak Češi,“ vysvětluje vydavatel Bernhard Schmid.

Na Burianových obrazech jsme pozorovaly světlo a stín, pokusili se určit denní dobu, do které malíř děj obrazu zasadil a všímali si detailů v provedení...

Na rozdíl od přímé ilustrace jsme pozorovali dobové fotografie Indiánů a Eskymáků a zkoumali:
- tvar hlavy, velikost očí, výrazných a charakteristických znaků (lícní kosti)...












Žádné komentáře:

Okomentovat