úterý 9. února 2021

PÍSEK ZE SAHARY / oranžový sníh / úterý + čtvrtek PVV

 Představte si, že nás na sjezdovku táhnou místo vleku dromedáři :-) A není to vůbec mimo protože ze soboty na neděli nasněžil oranžový sníh, tedy sníh s pískem ze sahary :-)





Písek ze Sahary pokryl část Evropy, hlášen je i z Česka

Oblohu na řadě míst Evropy zbarvil do žluta písek ze Sahary, který se aktuálně nad Evropu ve větším množství dostává. Nad jižní polovinu Evropy totiž proniká vzduch z Afriky, zatímco v severní polovině je ledový vzduch ze Sibiře. Naše území nyní leží na rozhraní těchto dvou vzduchových hmot. Vůbec nejhorší byla včera situace v Pyrenejích, kde se všechen sníh zbarvil do hněda. Místní jsou na tyto situace zvyklí, ale i pro ně bylo včerejší množství spadlého prachu ze Sahary nezvyklé (viz níže uvedené záběry z knížectví Andorra).

Písek z africké Sahary se o víkendu dostal přes Středozemní moře nad střední Evropu a na řadě míst včetně Česka obarvil čerstvě napadaný sníh do oranžového či žlutého odstínu. Na facebookovém profilu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) i dalších sociálních sítích lidé sdílejí fotografie z různých částí republiky, na nichž zabarvený sníh zaznamenali.







Sahara je poušť v AfriceS rozlohou 9 269 000 km² je největší pouští světa (podle některých zdrojů jsou za poušť označovány i polární pustiny Antarktidy a Arktidy, pak by byla Sahara rozlohou až třetí v pořadí). Zaujímá téměř stejnou plochu jako Čína nebo USA. Rozkládá se od severoafrického pobřeží Atlantského oceánu až k pobřeží Rudého moře na území 10 států (EgyptLibyeAlžírskoTuniskoMarokoMauritánieNigerČadMali a Súdán). Plocha, kterou Sahara zaujímá, má zhruba tvar lichoběžníku o délce 4500–5500 km ve směru západ–východ a šířce 1500–2000 km od severu k jihu.

Někteří z živočichů[editovat | editovat zdroj]

  • Gepard štíhlý (Acinonyx jubatus), jehož poddruh g. š. severoafrický (Acinonyx jubatus hecki) je dle IUCN kriticky ohrožený. Má bledší a kratší srst než poddruhy žijící v savaně, štíhlejší tělo a menší hlavu. Ve volné přírodě žije pouhých 200–250 jedinců.
  • Antilopa addax (Addax nasomaculatus) je dle IUCN kriticky ohrožený druh. V přírodě je adax téměř vyhubený, přežívá posledních 200–300 kusů v subsaharské Africe. Je přizpůsoben životu v poušti, vydrží bez vody několik měsíců. Žije v oblastech s extrémními teplotami a úhrnem srážek do 100 mm za rok.
  • Fenek berberský (Vulpes zerda) je dokonale přizpůsoben životu na Sahaře, přičemž preferuje písčitou poušť (obývá stabilní písečné duny). Bývá zaměňován s větší liškou pouštní (Vulpes rueppelli) nebo větší liškou písečnou (Vulpes pallida).
  • Zmije rohatá (Cerastes vipera), také nazývána zmije saharská, měří asi 30 cm. Je vázána na písečné pouště téměř celé severní Afriky. Aktivnější je v noci a ráno. Většinu času je zahrabána těsně pod povrchem písku, kde číhá na kořist. Okolí pozoruje navrch vystouplýma očima. Útočí náhle. Kousnutí je bolestivé, málokdy ohrožující. Výskyt: MauritánieMarokoAlžírskoLibyeTuniskoMaliNiger.
  • Varan pustinný (Varanus griseus) může dorůst délky 1,5 až 2 m. Samci bojují o právo pářit se – vzpřímí se, strkají do sebe předními končetinami a snaží se navzájem převalit. Údajně kvůli postoji na zadních končetinách a sledování okolí získal původní arabské jméno waral ورل, které volně přeloženo znamená „pozorovatel“.
  • Štír nejjedovatější (Leiurus quinquestriatus) dorůstá délky do 10 cm. Má prudký jed srovnatelný s toxinem kobry, ale protože kapacita jedového váčku uvnitř telsonu je malá, způsobuje méně úmrtí než štír tlustorepý (Androctonus australis). Nevyskytuje se tak často v blízkosti člověka jako štír tlustorepý a nikdy se nevyskytuje přímo v písečných dunách.
  • Štír tlustorepý (Androctonus australis) se často zahrabává do písku, kde na něj bosí domorodci mohou nevědomky šlápnout. Protože kapacita jedového váčku uvnitř telsonu je velká, 80 % úmrtí po bodnutí štírem je způsobeno právě štírem tlustorepým, přestože jeho jed je méně prudký. Žije v severní Africe.

Zdomácnělými zvířaty jsou velbloudi jednohrbí (dromedáři) a kozy. Díky svým kvalitám (trpělivosti, výdrži a rychlosti) jsou velbloudi oblíbeným dopravním prostředkem nomádů. Jsou chováni jako jezdecká zvířata, nosiči nákladů i pro maso a kvalitní vlnu.

INSPIRAČNÍ VÝZVA:
nakresli českou
ZASNĚŽENOU krajinu ORANŽOVÝM SNĚHEM
(na horách, ve městě, v lese, v parku, na sjezdovce, aby bylo poznat, že se jedná o zasněženou krajinu
(lyžař, vlek, bobaři, sáňkaři, kostelíček na kopci, zasněžené chaloupky ...),
kterou navštívilo alespoň jedno saharské zvíře :-).
  
Kdo to bude, dromedár, fenek, gepard, antilopa, štír anebo koza?
Těším se na příspěvky. Pracovat můžeš s kresbou (pastelky) jestli máš doma křídy, můžeš rozmazávat, určitě formát papíru A4 a ať jsou zvířátka ve správné poměru a nesjedeme ze sjezdovky do pravěku (Varan musí být určitě menší než lyžař :-) )

 




Žádné komentáře:

Okomentovat