úterý 3. listopadu 2020

ALEGORIE PODZIM / KOLÁŽ / čtvrtek PVV + úterý

PVV čtvrtek 16:40 / 5. 11. 2020
ON-LINE hodina / SKYPE 
GALERIE OBRAZŮ A KRESEB Z TVOŘENÍ (úterý a čtvrtek)
https://photos.app.goo.gl/W64hjr24Yk7LyLxt8

Pomůcky: tužka, papír A4 (2-3ks), pastelky

Zkusíme během on-line hodiny: POSLAT PŘES WHATS APP FOTKY Z TVOŘENÍ, KRESBY, nastavit si můžete všichni společně prohlédnout a povídat si o fotkách, obrázcích, kresbách...

ČASOVÝ PLÁN:
  • 16: 40/16: 45 - 17:00 PRVNÍ živý vstup, PŘIVÍTÁNÍ, POVÍDÁNÍ, ZADÁNÍ
  • do 17: 15/17: 20 posílání fotek z tvorby přes WHATS APP a kdo bude mít hotovo mrkne na 
    EZOPOVU BAJKU  https://www.youtube.com/watch?v=0GGvRtuxglM
  • 17:25 DRUHÝ živý vstup / povídání o SLUNCI A VĚTRU - EZOPOVO BAJKA (youtube)
  • 17:35 - 17: 45/50 kresba (off line) + závěrečné posílání obrázků / kreseb
    INSPIRAČNÍ VÝZVA: Nakresli podzimní strom do kterého se opřel vítr a na kresbě zaznamenej jak ze stromu padá listí (před tím jsme si nakreslili vzorníček (herbář) různých listů, papír jsme si složili a vzniklo nám 8 čtverečků a 8 obdélníčků).
  • 18:00 TŘETÍ živý vstup / zkusíme mít otevřené okno galerie (google photos - pošlu link po skypu a společně s dětmi bych mluvila o obrázcích ...)
UVIDÍM, JAK TO BUDE PRO VÁS KOMFORTNÍ A JAK SE MI PODAŘÍ ČASOVĚ VYTVÁŘET GALERII ON-LINE, cíl je, ABY SE DĚTI VZÁJEMNĚ VIDĚLY A VIDĚLY, CO NAKRESLILY A VYTVOŘILY OSTATNÍ ...



Severní vítr a slunko
Severní vítr a slunko se hádají, kdo je silnější. Pak si vyhlídly poutníka a řekly si, kdo ho svleče z jeho kabátu, vyhrává. Vítr foukal ze všech sil, ale poutník si kabát ještě více přidržoval a přitahoval ke krku. Prohrál. Když šel poutník kolem slunka, slunce se silně usmívalo a usmívalo, až si poutník kabát sluneční hodiny, protože mu bylo strašné horko.

Poučení: Někdy dosáhneme víc přesvědčením než silou.
-------------------

Podzim je olej na plátně, který namaloval Giuseppe Arcimboldo v roce 1573. Obraz je Musée du Louvre v Paříži a jeden se o alegorický portrét .

Co je to ALEGORIE : Je to příběh (může být pohádka) nebo obrázek se skrytým významem. Postavy v alegoriích jsou symboly, které tvoří konkrétní myšlenky. Příběh má obrazný význam, nejen doslovný.

Pojďme se podívat na další obrazy: 

- Ouroboros, měl, který má svůj vlastní ocas, je symbolem obnovy a věčné existence . Toto je kresba Theodorose Pelecanose z kopie ztraceného alchymistického traktu z roku 1478. Ouroboros symbolizuje věčnost nebo cykličnost. Je to pocit něčeho, co se neustále znovu obnovuje . Podobně jako fénix symbolizuje cykly, které začínají znovu, jakmile skončí.
- Laurent de La Hyre,  Alegorie aritmetiky  z roku 1650

Dnešní inspirační výzva je:
VYTVOŘ ALEGORII, např. PODZIM
- můžete si venku nasbírat barevné a různé typy listů
- můžete pracovat se sebou (připravit někdo cereálie?)
- kdo má zahrádku, může pracovat s ovocem , který podzim vyrábí
- nebo v parku sesbírat, kaštany, nosíky jasanu, bukvice a
venku na vodní cestě buď, když maminka s tatínkem dovolí na stole seskládat obraz ... - můžete vystřihovat z letáků (Lidl, Penny ...)

nemusí vzniknout nic trvalého, stačí jen vyfotit
Těším se na VŠECHNY PŘÍSPĚVKY, ideálně poslat přes whatsapp do skupiny
DĚKUJI MOC RADKA +420 777 606 425




Jan Vermeer van Delft, Umělcův ateliér (Alegorie malířství) , kolem r. 1665 - 1666
olej na plátně
120 x 100 cm
Kunsthistorisches Museum, Vídeň

Přesto, že Vermeer maloval průměrně dvě až tři plátna za rok , je pravděpodobné, že se rozhoduje v práci svého otce a živě se také prodává umění. Prodej děl děl jiných malířů než vlastní malířská činnost tím, že pravděpodobně vyděláte více, když se vždy podepisujete oficiální seznamy označují za malíře. V letech 1662 až 1663 a pak 1670 až 1671 nakonec získal v malířském cechu funkci hoofdmana, děkana cechu. Svá plátna Vermeer nemaloval pro otevřený trh, ale spíše pro mecenáše, kdo chce ocenit jeho práci. Mezi nejznámějším patřil Jacob Dissius, malíř z Delftu, který vlastnil celkem devatenátor Vermeerových pláten.

Vermeer byl mistrem harmonických domácích žánrových výročí z každodenního života. Pracovník velmi často a pečlivě pracuje, používá jasné a zářivé barvy, které aplikují v zajímavých kompozicích světla a stínu. Jeho oblíbené barvy byly čekankově modré a okrové. Vermeerovy obrazy vyzařují tajemnou krásu, jíž byl Vermeer mistrem. Je pravděpodobné, že ve své tvorbě používal kameraman obskurní, který dosahoval precizních kompozic a perspektiv, aniž by jeho nákresy nebo skici se do dnešní doby nezachovaly.




GALERIE OBRAZŮ A KRESEB Z TVOŘENÍ (úterý a čtvrtek)



Žádné komentáře:

Okomentovat