pondělí 2. listopadu 2020

AŽ OPADÁ LISTÍ Z DUBU / PONDĚLÍ A + STŘEDA 16:00

Až opadá listí z dubu je oslavou chytrosti a vtipu prostého člověka, který vyhrává nad byrokraticky důkladným a vytrvalým čertem. Pohádka je opět nabitá laskavým humorem, který se soustředí především na postavu čerta,“ napsali například pořadatelé třeboňského Anifilmu. 



Pokud máte doma knihu Jana Wericha FIMFÁRUM, doporučuji přečíst nebo někde na netu najdete jak film (krásný animovaný anebo malebnou, zvukovou stopu), např. zde:
https://ulozto.cz/hledej?q=A%C5%BE+opad%C3%A1+list%C3%AD+z+dubu
Inspirační výzva:
Využijte podzimního listí k volné ilustraci povídky anebo jen kreslete....
Těším se na všechny příspěvky, posílejte ideálně skenované aplikací Office Lens (zdarma)!!! DĚKUJI MOC, RADKA 
+420 777 606 425

Jan Werich si pověst ve své knize Fimfárum upravil. Jeho sedlák Čupera pije, zadluží statek. Přitom má hezkou ženu Julinku. Čertovi dal podobu mladého chasníka v zaprášeném fráčku a Čupera se mu upíše dvakrát a až u druhé smlouvy si dá podmínku o opadání listí z dubu. Do první smlouvy si dá naopak podmínku čert. „Smluvně se zavážete, že nám předáte to, o čem nevíte, že teď máte doma. Já si pro to kdykoliv přijedu na prapodivném tvoru.“

Čert měl však rád prapodivné sázky a tak dal do smlouvy i to, že pokud Čupera přijede na ještě prapodivnějším tvoru, závazek se ruší. Když se pak Čupera blížil k chalupě, viděl, že před chalupou stojí plno bab a ženských a že Julinka právě porodila kluka. To byla ta věc, o níž nevěděl, že má doma. Čuperovi se ale od té doby dařilo, splatil dluhy, a trochu i přestal pít. A hrozně se bál, kdy si přijede čert pro synka Jeníka. Nemohl spát, chtěl se i oběsit na hřbitově. A právě tam potkal žebračku Pompadůru, která mu pomůže zahnat čerta husarským kouskem. Baba se svlékla, pomazala medem, rozpárala peřinu, a jak byla lepkavá, vyválela se v husím prachu. Na ní vyjel Čupera proti čertovi, který zase přijel na lišce.  


Zajímavosti: https://www.sypka.cz/akce-detail/divci-akt/27/20550
POŠ PETR 1944–2015, FIMFÁRUM
Loutka Čupera a Pompadůrka z povídky Až opadá listí z dubu (v aukční síni za 42000Kč!)
Čechy, návrh a vyhotovení P. Poš pro animovanou povídku Jana Wericha z fi lmu Fimfárum v r. 2002, drát, textil, pohyblivá konstrukce z mosazných a ocelových profi lů a šroubků, přírodní latex (částečně poškozeno), patinovaný modurit, pohyblivá loutka, výška 27 cm

Z Wikipedie:

Čertův dub u obce Sruby je pověstí opředený památný strom, který roste na jihozápadním úbočí stejnojmenného vrchu Čertův dub v okrese Ústí nad Orlicí. Strom je známý především díky pověsti, kterou zachytilo několik místních autorů - spisovatel a zakladatel muzea v Chocni Karel Prudič, spisovatel a rolník ze Srubů František Láska, učitel a spisovatel ze Skutečska Antonín Hlinecký a spisovatel Zdeněk Meduna. Motiv pověsti proslavil Jan Werich pohádkou Až opadá listí z dubu ve sbírce Fimfárum. Strom byl původně součástí panského polesí, které se táhlo v pruhu od Srubů téměř k Chocni. Na současný Čertův dub pověst přešla z původního, který po staletích sešel věkem a byl před více než sto lety poražen. Dub zmiňovaný v díle F. Lásky dožil v roce 2015. S podobným přenosem pověsti na novou generaci po zániku původní se setkáváme u řady památných stromů, podobný vývoj se předpokládá například u Svatováclavského dubu ve Stochově, Oldřichůva dubu v Peruci a dalších.
https://www.i60.cz/clanek/detail/19931/werich-nasel-namet-pro-svou-pohadku-inspiraci-v-povesti-z-lesu-u-srubu  


Žádné komentáře:

Okomentovat