pondělí 10. května 2021

PORCELÁN - ŘEMESLO MÁ ZLATÉ DNO - part III / po A+B, středa, čtvrtek A, pátek A+B

Porcelán (zastarale též porculán) je keramická hmota, vzniká vypálením keramického těsta tvořeného směsí kaolinu, ostřiva a taviva. Používá se pro výrobu nádobí, sanitární keramiky, elektrických izolátorů, dlaždic, ozdobných předmětů, v dentální keramice a mnoha dalších předmětů (hlavičky panenek aj.).

Porcelán byl objeven a vyráběn v Číně – tzv. protoporcelán od 7. století př. n. l., porcelán jak jej známe dnes pak od 7. století n. l. V Evropě bylo toto vzácné zboží v 17. a 18. století velmi ceněno, o čemž svědčí i to, že výraz „China“ se stal v Evropě obecným označením tohoto luxusního produktu. Poté, co při pokusech o napodobení čínského porcelánu evropští keramici mnohokrát selhali, konečně v roce 1708 toto hledání rozřešil Ehrenfried Walther von Tschirnhaus, kterému asistoval Johann Friedrich Böttger. Receptem byla kombinace ingrediencí zahrnujících coldický jíl (druh kaolínu), vápenatý alabastr a křemičitý písek.

Při správném poměru všech složek a jejich dobrém vypálení vznikl dostatečně tvrdý, bílý a průsvitný materiál – porcelán. V Evropě byl tento postup velmi komplikovaný (na rozdíl od Číny, kde lze jíly pro výrobu porcelánu přímo těžit z přírodních ložisek, bylo v Evropě nutno nalézt odpovídající kombinaci všech ingrediencí jak co se týče jednotlivých složek, tak i jejich poměru); lze tedy vliv orientálních manufaktur na objev porcelánu v Evropě považovat za minimální a spíše za inspirativní.

 


 

Cibulový vzor
    Tento vzor vychází  ze znázornění a spojení stylizovaných rostlinných motivů na pozadí východoasijské filozofie, avšak s přizpůsobením evropského stylu a jeho pojetí. Takto jej pojal jeho tvůrce v roce 1729 Johan Kretschmar, který byl v té době jedním ze skupiny výtvarníků první evropské porcelánky v Míšni

            A proč právě cibulový vzor? Jeho po celém světě vžitý název vznikl zcela náhodně, a to mylným názorem, že granátová jablíčka znázorněna mimo jiné na okraji talířů byla pro někoho a to zejména i kolegy Johana Kretschmara, posměšně nazývána někým melouny, ale povětšině cibulí. A tak se cibule rozšířila na „cibulový vzor“, přestože ji dekor ve svém celém grafickém pojetí vůbec neznázorňuje a ani tento druh zeleniny není k výrobě „cibuláku“ potřebný.


            Navzdory tomu je název „Cibulák“ symbolem a pojmem křehké krásy, spojením užitečnosti a potěšením ducha a představitelem jedinečností a světovosti. Není obdoby u žádného dekoru, ale i tvaru, který žije v popředí zájmu již necelých 300 let.
 
            Porcelán s cibulovým vzorem vyrábí a dodává akciová společnost od roku 1885 nejprve s označením MEISSEN a od roku 1956 pod označením ZWIEBELMUSTER. Společnost se tak řadí mezi 4 světové výrobce, které tak dodržují tzv. podglazurovou technologii, po desítky až stovky let.

Pravá strana středového motivu
Z kořene vyrůstají větvičky chryzantémy s velkým rozkvetlým květem, pod kterým se nachází ještě malý uzavřený květ této rostliny. Některým historikům připomíná květ lotosu či astry, symboliku času z původních asijských předloh.

Levá strana středového motivu
Z kořene vyrůstá hrubá bambusová větev, která je ovinuta kvetoucí popínavou rostlinou znázorňující svlačec či liánu s květy, které sice nelze botanicky identifikovat, ale symbolicky znamenají soudržnost.

Střední část základního motivu
Základnímu motivu dominuje dvojitý ostře zoubkovaný list. Tento list a nad ním umístěný květ je obecně vykládán jako pivoňkový keř, který symbolizuje bohatství, vznešenost a vzrůst

Obruba mezi středovým motivem (SCHAKIAKO) a plody na praporu (okraji) talířů
Mezi středovým motivem (SCHAKIAKO) a motivem na praporu talířů se nachází další část cibulového dekoru zvaná bordura či kytičkový lem. Ta znázorňuje pnoucí popínavou rostlinu přerušenou na čtyřech místech lotosovým květem.

Na praporu (okraji) se nachází požehnaný plod
Podle čínských předloh má tvar plodu a spojení s výhonky stromu téměř bez stopky botanický markant se zjevnými znaky broskve. Tento dekorační prvek symbolizuje nesmrtelnost nebo alespoň dlouhý život.

Na praporu (okraji) je zobrazen i druhý požehnaný plod
Tento plod je dlouhodobě používaný jako keramický dekorační prvek a znázorňuje velmi stylizované granátové jablko. Je symbolem plodnosti a hojnosti zdravých dětí.






DESIGNÉŘI A ZNAČKY: MAXIM VELČOVSKÝ

Maxim Velčovský*1976

Související designéři: BOMMA, Lasvit, Qubus
Zaměření: produktový designér
Původ: Česká republika
Profil: Maxim Velčovský vystudoval VŠUP a stal spolu s Jakubem Berdychem spoluzakladatelem studia Qubus. Nejen u nás, ale i v zahraničí proslul dekorativními produkty na pokraji uměleckých děl, kterými parafrázuje dobře známé předměty i symboly a staví je s nadsázkou do nové role. Mimo jiné navrhuje i nábytek a vytváří oceňované instalace. Jeho produkty  pod značkou Qubus se objevují v mnoha publikacích a archivech světových muzeí a galerií.

Mezi nejvýraznější díla této doby rozhodně patří váza holínka Waterproof, mísa a tácek Republic s tvarem České republiky, porcelánový kus dortu jako svícen Fake Cake, ornamenty zdobené stolní hodiny s digitálním displejem Digi Clock, hrnečky Cola Cup a Good Water s vary spodních částí plastových láhví, porcelánový tácek Tray s tvarem papírového tácku.



-------------------------





více na https://www.nanahana.cz/ nebo

Michal Cimala / malba kečupem na papírový tácek
Michal Cimala (* 23. ledna 1975Havířov) je český sochař a designér.

Po škole se zaměřil na 
design a sochařství. Získal stipendia v MiláněBerlíně. Absolvoval stipendium v San Franciscu a ve Španělsku. Samostatně vystavuje od roku 2004. Dělal interiéry butiku Myrnyx tyrnyx v Praze, Hip-hop klubu v Karlových Lázních a Diskotéky v Karlových Varech. Nyní se Cimala také věnuje street artu a konceptuální tvorbě. Minulý rok, k příležitosti výročí světové výstavy Expo 58 a založení Laterny magiky, spolu s Janem Loukotou režíroval Code 58.08. Od 13. 3.- 18. 4. 2009 probíhá jeho výstava Tuzemský export v Ostravě. Michal Cimala je však také hudebníkem, spolu s Petrem Voříškem založili skupinu Roxor.[1] Cimala pro tuto skupinu vytvořil několik originálních nástrojů.
https://www.michalcimala.cz/


INSPIRAČNÍ VÝZVA:
- navrhni malbu na talíř nebo papírový tácek (Velčovský, Cimala)
----> vyber tvar (kruh nebo obdélník), nakresli na papír
----> inspiruj se květy nebo použij nějakou svou kresbu a uprav...




Žádné komentáře:

Okomentovat