čtvrtek 13. května 2021

PŘÁNÍ V PAMPELIŠCE / CHMÝŘÍ VE VĚTRU - PVV + distanční úterý

 Pampeliška: Zavolejte své přání na čtyři světové strany a foukněte do větru

Před kopřivou klekni, před bezinkou smekni… A co před pampeliškou? Jak víme ze škol, nazývá se správně Smetanka lékařská, latinsky Taraxacum officinale

Pampelišku znápampeliskame všichni, její žlutá sluníčka svítí z luk, parků, chodníků i občas v puklině v asfaltu. Známe ji všichni a víme o ní tak málo. Je to jedna z našich nejléčivějších bylinek, má úžasnou vlastnost a to, že se nedá vyhubit, jinak bychom díky lidské hlouposti a neznalosti byli ochuzeni o tak zázračnou bylinku. Je jak nezmar, který se množí dělením, má kořeny hluboko v zemi, pokud tedy vytrhneme pampelišku i s kořenem, vždycky zůstane kousek kořene v zemi, ze kterého (díky Bohům) vyroste další rostlina. Odkvetlá pampeliška má plno dalších semínek, rozlétajících se při zavátí větru do světa šířit věhlas pampelišky.

A co legendy a mýty na tak léčivou bylinu? Zajímavé informace najdeme v každé kultuře, tak třeba – jestliže fouknete do „chmýří“ pampelišky počet semen, které zůstaly, odpovídá počtu let, které vám ještě zbývají. Jarní rozkvetlá pampeliška je považována za rostlinu života a slunce. Semínka z odkvetlé pampelišky ve škapulíři dodávají odvahu a sílu. V květomluvě pampeliška znamená „Budoucnost je naše.“

Škapulíř (z latinského scapula = lopatka nebo ze slova scapulare tj. zástěra)[1] je v původním významu část oděvu užívaného některými mnišskými řády, který je tvořen širokým pruhem látky s otvorem pro hlavu. Srov. s židovským talis. Později nabyl podoby dvou čtverců látky spojených tkanicemi. Do nich mohly být všity modlitbybyliny nebo jiné předměty a svého nositele měly chránit před nepřízní osudu (nemocemikroupami ap.).[2][3] Z hlediska římskokatolické církve jde o označení dvou příbuzných svátostin:

  • malý váček na amulety nebo kouzelné a léčivé byliny, které chrání svého nositele, či místo, kde je zavěšen. Věřící jich mohl na těle nosit i několik najednou.
  • dnes je další možností kovová škapulířová medaile, která se zavěšuje na krk a symbolicky nahrazuje více škapulířů.[4]

Škapulíř Panny Marie Karmelské

 

Dnes je málo znám smysl a význam pobožnosti škapulíře. Škapulíř byl původně částí oděvu, která sloužila benediktinům při práci jako ochranná zástěra. 

V pampelišce se spojují dva hlavní principy – jeden slunečný, světelný, ohnivý, mužský, – který je patrný na první pohled u rozkvetlé pampelišky – a druhý měsíční, ženský, vodní, chladivý. Ten je však skryt v rostlině v podobě jejího mléka. U pampelišky nechybí ale ani element vzduchu, i když se projeví až u semen. Jsou jako ochmýřené padáčky a létají daleko, vysoko do všech stran.

Podle starých pramenů se rostlina přiřazuje ke znamení Střelce /Jupiter/, ale má mít v sobě i vlastnosti Venuše, Marsu, vlastnosti Slunce a sa019-20040607-pampeliskamozřejmě i Luny.

Rituál splněného přání: Utrhněte za úplňku ochmýřenou rostlinu pampelišky, zavolejte své přání na čtyři světové strany a foukněte přání do větru.

Přeji Vám všem plno síly, radosti a energie, kterou Vám dají čerstvé letošní pampelišky připravující se k jarní invazi.


 






Inspirační výzva:
  • Nakresli odkvetlou pampelišku s chmýřím a pár chmýříček nech odfouknout do stran papíru A4 (na výšku)
  • nakresli na papír A4 (na výšku) sklenici (zavařovačku, od okurek, medu) a poskládej do ní několik odkvetlých pampelišek (s chmýřím)
  • nakresli na papír A4 (na výšku) další sklenici (opět zavařovačku) a do ní nakresli svá přání
  • aktivita až půjdu ven: návrh na výrobu amuletu (škapulíře)
    - slož si z papíru obálčičku, najdi doma provázek nebo mašličku a provlíkni papírovou obálku, můžeš použít i sešívačku (sponkovačku), do obálky můžeš venku nasbírat chmýříčka. škapulíř tě ochrání a určitě ti splní i přání :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat