pondělí 11. ledna 2021

ČTENÁŘ / ČTENÁŘKA úterý, středa, čtvrtek PVV

Obraz Čtenář Dostojevského patří k ikonickým dílům českého expresionismu. Emil Filla jej namaloval pod vlivem Edvarda Muncha, jehož výstavu měl možnost v roce 1905 vidět v Praze. V díle zachycuje pocit beznaděje, který byl pro začátek 20. století příznačný – hodnoty starého světa, jako tradice nebo víra (v díle symbolicky ztvárněna v podobě krucifixu na zdi), byly nahrazovány hodnotami moderními (originalita, pokrok apod.), což v mnoha lidech budilo pocit nejistoty a strachu. Postava čtenáře působí vyčerpaným, zhrouceným dojmem, a ani umění – v podobě románu Dostojevského – mu nenabízí vysvobození.

Emil Filla 07, Čtenář Dostojevského
1907, 98,5 cm x 80 cm, plátno, olej
Sbírka moderního a současného umění https://sbirky.ngprague.cz/dielo/CZE:NG.O_3190

Výkřik (někdy také Křiknorsky Skrik) je expresionistický obraz, nejvýznamnější dílo norského malíře Edvarda Muncha. Zachycuje výkřikem znetvořenou postavu s lysou lebkou na pozadí stylizované krajiny a krvavého nebe. Tématem „krvavého nebe“ se obraz řadí do trojvariace Beznaděj – Výkřik – Úzkost. Obraz existuje ve třech verzích, které vznikaly od roku 1893 do roku 1910; také existuje litografická verze. Jednotlivé verze vlastní norská Národní galerie, Munchovo muzeum v Oslu a soukromý sběratel.

Velmi zásadní inspirací pro vytvoření obrazu se Munchovi stala příhoda, respektive specifický přírodní úkaz, o kterém si zapsal do deníku na konci ledna roku 1892 toto:


Šel jsem po cestě se dvěma přáteli – slunce zapadalo za horu nad městem a fjordem – pocítil jsem nápor smutku – nebe se náhle změnilo v krvavou červeň. Zastavil jsem se, opřel o zábradlí, smrtelně unaven – přátelé se po mně ohlédli a pokračovali dál – díval jsem se nad plápolajícími mraky na fjordem, byly jak krev a meč, a město – modročerný fjord a město – mí přátelé šli dál a já tam stál a třásl se strachy – cítil jsem jakoby velký, nekonečný výkřik šel tou nekonečnou přírodou.

https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDk%C5%99ik

INSPIRAČNÍ VÝZVA:
KRESBA ČTENÁŘE S OBLÍBENOU KNIHOU
(prostorový papírový objekt)
- kresba lidského obličeje s pohledem do knihy
- výraz dle knihy, kterou čte

vzor dle papírové skládanky / vybrat si knihu / nakreslit obal knihy / dle žánru knihy promítnout náladu z knihy do čtenáře/čtenářky

Můžete se nechat vyfotit a nakreslit autoportrét, nebo se dívat do zrcadla...
Jak na kresbu portrétu:

Žádné komentáře:

Okomentovat