pondělí 4. ledna 2021

FLIPBOOK A THAUMATROPE = OFF-LINE ANIMACE / ÚTERÝ, ČTVRTEK PVV

THAUMATROPE
Thaumatrop je jednoduchá optická hračka využívající nedokonalost lidského oka. Když se totiž člověk dívá na dva se rychle střídající obrázky, spojí si je do jednoho a vznikne tak iluze nového obrazu. Podoby thaumatropu bývají různé.








Jak ho tedy vyrobím?

K výrobě thaumatropu je třeba tvrdší papír, nůžky, pastelky (fix), dvě šňůrky cca 25 cm dlouhé (nebo gumičky) a ideálně děrovačka.

0) Na tvrdší papír si nakreslím kolečko s průměrem 8 cm
    (čím větší je kolečko, tím větší thaumatrop bude).
1) Kolečko vystřihnu a rozmyslím si, co na svůj thaumatrop nakreslím.
2) Na jednu stranu nakreslím část obrázku.
3) Kolečko obrátím na druhou stranu i vzhůru nohama a nakreslím na něj druhou část obrázku.
4) Po obou stranách propíchnu (ideálně děrovačkou) otvory na šňůrku.
5) Protáhnu šňůrky otvory.
6) Každou šňůrku chytnu jednou rukou a otáčím jimi tam a zpět tak rychle, jak dokážu.

Nevíte, co byste nakreslili? Zkuste na jednu stranu nakreslit akvárko a na druhou rybičku. Nebo na jednu strana ptáčka a na druhou klec. Pamatujte, že druhý obrázek musí být vždy vzhůru nohama!

Možné jsou i jiné postupy. Např. aby se mi lépe přemýšlelo o tom, jak se obrázky spojím, tak kreslím na dvě kolečka, která nakonec slepím. Šňůrku je tak možné při lepení mezi kolečka vložit a není třeba thaumatrop dírkovat.

https://muzeumkarlazemana.cz/thaumatrop/#:~:text=Thaumatrop%20je%20jednoduch%C3%A1%20optick%C3%A1%20hra%C4%8Dka,Podoby%20thaumatropu%20b%C3%BDvaj%C3%AD%20r%C5%AFzn%C3%A9.


FLIPBOOK 

Flipbook je nejstarší animační technika, která nás nepřestává bavit ani v dnešní digitální době. Její kouzlo spočívá v jednoduchosti a v dostupnosti. Flipbook si může udělat téměř každý. Stačí volné odpoledne a trpělivost. Díky moderním technologiím můžeme kresbu střídat i s digitální animací či fotkami, které stačí vytisknout a sešít v mini knížku.

HISTORIE

Tento způsob animace má za sebou velmi dlouhou historii a jedná se o jeden z nejstarších druhů animace. Lidé dřív tuto techniku nenazývali flipbook, ale drawing a moving picture book neboli pohybující se kreslená knížka. První historická zmínka o flipbooku se objevila již roku 1868 a těšila se mnohem větší oblibě než jeho předchůdci jako byla laterna magika (1603), thaumatrop (1824), phenakitoskop (1831) či zoetrop (1834). Díky její jednoduchosti, velikosti a finanční dostupnosti se stala oblíbenou zábavou pro širokou veřejnost. https://animuj.cz/druhy-animace/flipbook/

https://www.youtube.com/watch?v=29SCiHN9zCI 



Žádné komentáře:

Okomentovat