úterý 26. ledna 2021

MOŘSKÁ PANNA / PÁN A ŽRALOK - úterý, čtvrtek PVV

Mořská panna je mytická bytost v podobě lidské ženy jež má namísto nohou rybí ocas, objevující se v mýtech a pověstech mnoha světových kultur. Společně se mořskými muži, svými méně často zmiňovanými protějšky, jsou někdy souhrnně označováni jako mořští lidé.

Západní obraz mořských panen vychází především ze starořeckých sirén, jež byly původně zobrazovány jako napůl ženy, napůl ptáci, ale později počaly být chápány jako ženy-ryby, především ve středověkých bestiářích.[1] Kromě toho se na víře v mořské panny nejspíše podílelo pozorování mořských savců, především kapustňáků.

Mořské panny, případně mořští muži či obecně mořští lidé se také objevují jako námět řady uměleckých děl, z nichž k nejznámějším patří pohádka Hanse Christiana Andresena Malá mořská víla. Kromě toho se objevují také v heraldice, například ve znaku Varšavy.



 

Dnešní inspirační výzva zní:
RODINA MOŘSKÉ PANNY
vyzkoušej si obě nohy vsunout do jedné nohavice tepláků nebo punčocháčů, může Tě někdo vyfotit nebo můžete udělat selfíčko s maminkou nebo tatínkem...
Po zkušenosti jaké to je, můžeš nakreslit celou Vaší rodinu mořských tvorů :-) 

Žraloci patří do podtřídy příčnoústí, třídy paryby, což je prastará třída, která se objevila již ve starších prvohorách. V současnosti jsou s výjimkou tří nadřádů (žraloci, rejnoci a chimérotvární) všechny skupiny paryb vyhynulé.

Ze současné fauny patří žraloci k nejstarším skupinám živočichů. 




https://cz.pinterest.com/pin/628674429232695621/




Žádné komentáře:

Okomentovat