pondělí 19. října 2020

HUDBA V BARVÁCH - PONDĚLÍ A+B, ČTVRTEK A, PÁTEK A+B

Orfismus nebo také orfický kubismus je výraz, který byl v umění poprvé užit v roce 1912 francouzským básníkem Guillaumem Apollinairem. Označil tak malby Roberta Delaunaye, které připodobnil k bájnému antickému hrdinovi Orfeovi, básníku, pěvci a hudebníkovi, tedy symbolu či představiteli blízkosti různých druhů umění. 

Banksy claims Nottingham hula-hooping girl artwork // drobný úkol :-)
VYBERTE HUDBU, KTERÁ BY VYJÁDŘILA BANKSYHO HULA-HOOPING GIRL


"Perhaps that is the message: 'we are in difficult times, let's try to make the most of it and get some fun out of something which is broken'.

"The hoop is holistic. The circle is a positive and life-affirming. Even with a knackered bicycle, she is finding something she can play with."


Toto označení dostalo konkrétní obrysy v dílech významného českého malíře a grafika Františka Kupky, jednoho ze zakladatelů abstraktního umění, jehož blízký vztah k hudbě inspiroval k malířské tvorbě a technikám, jejichž pocitové charakteristiky se přibližují hudebním. Orfismus lze tedy chápat jako umělecký směr, pokoušející se vyvolat jiným způsobem vjemy, dojmy a pocity identické či příbuzné s uměním jiného typu.

Možná si vzpomenete na realizaci GRAFFITI V PODCHODU teplického nádraží, dnešní inspirační výzvou je
NÁVRH NA PRASKLINU na téma HUDBA V BARVÁCH.

Vybrala jsem pro vás inspirace u ZAKLADATELE ABSTRAKTNÍHO MALÍŘSTVÍ, Františka Kupky, kde je reálně vidět, že malíře inspirovala hudba, kruhy na vodě, pohyb...











A kam míří VAŠE NÁVRHY? Na jakou zeď?
ZŠ Maršovská: výtvarná adaptace šedé stěny sousední tiskárny (vnitřní zahrada školy)




Budu se těšit na VAŠE PŘÍSPĚVKY, prosím IDEÁLNĚ DO WHATSAPP skupiny dle rozvrhu, ať se vzájemně inspirujete!!! Děkuji moc, koho jsem do skupiny nepřidala, nemám na něj telefon, PROSÍM OZVĚTE SE!!! DĚKUJI MOC, Radka +420 777 606 425







Žádné komentáře:

Okomentovat