čtvrtek 8. října 2020

SATIRA / PARODIE NA... / PO A, B + ČT A

Satira (z lat. (lanx) satura – všehochuť) je označení pro umělecký, zejména literární žánr využívající komičnosti, výsměchu, karikatury a ironie ke kritice nedostatků a záporných jevů. Spisovatelé se jejím užitím vyslovují ke společenským problémům. Využívá se zejména v aforismech, epigramech, parodiích, pamfletech, komediích a fraškách. Vznikla v Římě.

INSPIRAČNÍ TÉMA: PARODIE NA...

Vyberte si jakoukoliv aktuální hlášku, spojte s obrazem, obrázkem, fotkou a dokreslete, dopište, přepište, přefoťte...
Těším se na Vaše práce, posílejte ideálně přes WhatsApp: +420 777 606 425

Ode dneška (5. 10. 2020) platí znovu nouzový stav. 
V restauraci může u jednoho stolu sedět maximálně šest lidí.

Původní malba zachycuje Ježíše a dvanáct apoštolů při poslední večeři. V obraze je použita trojúhelníková kompozice (konkrétně v pozadí za Kristem a uspořádání skupinek). Z hlediska techniky malby se nejedná o fresku, která byla v renesanci často používána, protože autor vypracoval dílo na již suchou omítku.
 
Poslední večeře
The Last Supper Leonardo Da Vinci High Resolution size 32x16.jpg
AutorLeonardo da Vinci
Rok vzniku1495–1498
Technikavaječná tempera
Rozměry460 × 880 cm,
UmístěníSanta Maria delle GrazieMilán


Ježíš sedí uprostřed stolu a je dominantní figurou na obraze. Ve smířlivém a odevzdaném gestu ukazuje na sklenici vína a bochník chleba. Kolem něj vidíme čtyři skupinky po třech apoštolech, kteří jsou nahnuti k sobě a debatují o zprávě, kterou jim právě Ježíš pověděl. Řekl jim, že ho jeden z nich zradí.

Z levé strany nejdál od Ježíše to jsou BartolomějJakub menší a Ondřej. Vedle Ježíše jsou to tři nejdůležitější apoštolové. Jidáš drží v ruce váček s penězi, které dostal za zradu. Je v mírném záklonu a překvapení, neboť mu je jasné, že se Ježíš o jeho zradě dozvěděl. Budoucí první papež Petr sedí za ním a naklání se k Janu Evangelistovi.

Z pravé strany sedí nejdál od Ježíše MatoušJuda Tadeáš a Šimon. V blízkosti Ježíše sedí TomášJakub větší a Filiphttps://cs.wikipedia.org/wiki/Posledn%C3%AD_ve%C4%8De%C5%99e_(da_Vinci) 

Žádné komentáře:

Okomentovat