pátek 13. ledna 2017

13/1 pa B - PRAVĚK A ZDENĚK BURIAN

Motivem a inspirací pro naše nové obrazy se stal výjimečný Zdeněk Burian (1905-1981), malíř a ilustrátor, který ve spolupráci s předními, českými paleontology rekonstruoval vymřelá zvířata, rostliny a krajiny. Vytvořil více než 10000 unikátních prací, které inspirovaly celý svět.

V roce 1955 vytvořil Karel Zeman (1910 Ostroměř – 5. dubna 1989 Zlín; český filmový režisér, výtvarník, loutkář, animátor a reklamní grafik) film Cesta do pravěku, což je český fantastický film, inspirovaný ilustracemi Zdeňka Buriana, které vytvořil s pomocí vědecké konzultace s prof. Josefem Augustou. Téměř s jistotou lze předpokládat, že literární předlohou pro film byla kniha V pravěkém světě (1927) spisovatele Arnošta Cahy, ačkoliv to v titulcích filmu není uvedeno.
Jde o první z řady světově uznávaných filmů Karla Zemana. Komentář k filmu a roli Petra namluvil Bedřich Šetena. Film byl vyznamenán na Mezinárodním festivalu v Benátkách a v Mannheimu roku 1959, prodal se do 72 států.
Během své návštěvy České republiky se o Zemanově Cestě do pravěku zmínil světoznámý režisér - Steven Spielberg (Jurský park).



 














Žádné komentáře:

Okomentovat