pondělí 23. ledna 2017

23/1 po B - SETKÁNÍ CIVILIZACÍ

K dnešní hodině nás inspiroval svět jedinečných českých umělců Zdeňka Buriana a Teodora Rotrekla (1. 6. 1923 Brno – 1. 9. 2004 Praha) druhý z jmenovaných byl český výtvarník a ilustrátor, věnující se především žánru sci-fi, ale i naučné literatuře pro děti.

Teodor Rotrekl začal v roce 1950 pracovat pro SNDK, kde ilustroval například knihu komunistických pohádek Pavla Kohouta O černém a bílém. V roce 1954 nastoupil do Mladé fronty. Ilustroval řadu vědeckofantastických románů od Stanislava Lema, Františka Běhounka a dalších autorů, pracoval i pro další nakladatelství a časopisy.
V roce 1959 se zapojil do umělecké skupiny Radar, která se snažila vytvářet moderní umění proti tehdy upřednostňovanému socialistickému realismu. V roce 1970 byla skupina rozpuštěna. V 70. letech měl kvůli odmítnutí invaze sovětských vojsk zakázáno vystavovat své práce v pražských galériích. Po roce 1980 mohl znovu publikovat a věnoval se prakticky výhradně sci-fi až do své smrti.
Zdeněk Burian
Teodor Rotrekl







Zdeněk Burian
(1905-1981), malíř a ilustrátor, který ve spolupráci s předními, českými paleontology rekonstruoval vymřelá zvířata, rostliny a krajiny. Vytvořil více než 10000 unikátních prací, které inspirovaly celý svět.

V roce 1955 vytvořil Karel Zeman (1910 Ostroměř – 5. dubna 1989 Zlín; český filmový režisér, výtvarník, loutkář, animátor a reklamní grafik) film Cesta do pravěku, což je český fantastický film, inspirovaný ilustracemi Zdeňka Buriana, které vytvořil s pomocí vědecké konzultace s prof. Josefem Augustou. Téměř s jistotou lze předpokládat, že literární předlohou pro film byla kniha V pravěkém světě (1927) spisovatele Arnošta Cahy, ačkoliv to v titulcích filmu není uvedeno.
Jde o první z řady světově uznávaných filmů Karla Zemana. Komentář k filmu a roli Petra namluvil Bedřich Šetena. Film byl vyznamenán na Mezinárodním festivalu v Benátkách a v Mannheimu roku 1959, prodal se do 72 států.
Během své návštěvy České republiky se o Zemanově Cestě do pravěku zmínil světoznámý režisér - Steven Spielberg (Jurský park).




 

Žádné komentáře:

Okomentovat