pondělí 9. ledna 2017

9/1 po A - SNĚHOVÝ OBJEKT A LEDOVÉ KVĚTY

Sníh všude kolem nás... Studí a zebe, bylo nám chladno a chtěli jsme si okamžitě vzít rukavice...

Co to je sníh? Jak ho definovat?

Sníh je specifická forma ledu, pevného skupenství vody. Je tvořen ledovými krystalky seskupenými do sněhových vloček. V přírodě vzniká přirozeně za vhodných klimatických podmínek v oblacích na převážně biologickém podkladu jako jsou bakterie, odkud se snáší k zemi. Tento děj se nazývá sněžení. Sníh nahromaděný ve větším množství na dostatečně prochladlém zemském povrchu se nazývá sněhová pokrývka. Na rozdíl od dešťové vody z místa dopadu ihned neodtéká, představuje tak důležitý prvek v koloběhu vody v přírodě. Významná je také jeho tepelně izolační schopnost, která umožňuje mnoha rostlinným i živočišným druhů přečkat mrazy.



9.1.2017 16:00

9.1.2017 20:00











...sníh nás studil a do rukou štípal jako jehličky a už bylo mnohem snadnější zahrát si na mráz a namalovat LEDOVÉ KVĚTY.












Ukichiro Nakaya

( 中谷宇吉郎Nakaya Ukichirō, 1900 - 1962) byl japonský fyzik a vědec známý pro svou práci v oboru glaciologie. Je považován za jednoho z prvních, kdo začal s výrobou umělé sněhové vločky .

Glaciologie (z latiny: Glacies , "mráz, led" a starořeckého: λόγος, loga , "předmět", doslovně "studie ledu") je vědecký výzkum led a jeho přírodních jevů.

V japonském městě Kaga, kde se narodil, je jeho muzeum, které každé 2 roky pořádá soutěž o výtvarné zpracování jeho vědeckých počinů. http://kagashi-ss.co.jp/yuki-mus/yuki_home/




 2. řádek zespodu, vpravo, Radka Müllerová - FROZEN TEARS OF MOTHERLAND



Žádné komentáře:

Okomentovat