středa 18. ledna 2017

18/1 st A - LEDOVÉ KVĚTY


Povídali jsme si o studených barvách, co je jejich základem...Studené barvy jsou modrozelená, modrá, fialověmodrá, fialová, červenofialová. Všechny obsahují modrou. Jejich charakter určuje voda.


Proč mráz maluje na okna?
Voda nám v zimě také zdobí naše příbytky. Zmrzlé krystalky vody kreslí na okna nádherné útvary – ledové květy. Ty se tvoří na oknech srůstáním ledových krystalků při velmi nízkých vnějších teplotách. Drobné kapénky vzdušné vlhkosti unášené větrem používá mráz místo barvy a sklo našeho okna jako malířské plátno.
Nejčastěji se ledové květy


Co to je sníh? Jak ho definovat?

Sníh je specifická forma ledu, pevného skupenství vody. Je tvořen ledovými krystalky seskupenými do sněhových vloček. V přírodě vzniká přirozeně za vhodných klimatických podmínek v oblacích na převážně biologickém podkladu jako jsou bakterie, odkud se snáší k zemi. Tento děj se nazývá sněžení. Sníh nahromaděný ve větším množství na dostatečně prochladlém zemském povrchu se nazývá sněhová pokrývka. Na rozdíl od dešťové vody z místa dopadu ihned neodtéká, představuje tak důležitý prvek v koloběhu vody v přírodě. Významná je také jeho tepelně izolační schopnost, která umožňuje mnoha rostlinným i živočišným druhů přečkat mrazy.













Žádné komentáře:

Okomentovat